3 Milyon İlaç Depoda

 

Asırlık ilaç firması Osel İlaç üretim yapamadığı için hastaneler, kronik astım, bronşit, solunum rahatsızlığı, ameliyatlar ve sara hastalığında kullanılan 2 ilaca ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığı acilen bu ilaçların piyasaya sürülmesini isterken firma sahipleri mahkeme sürecini bekliyor.Türkiye’nin serum ve ampul ilacı üretiminde ikinci büyük firması Osel İlaç’ın, iflas nedeniyle üretimini durdurması hastaları sıkıntıya soktu. Firmanın deposunda üretimi tamamlanmış 5 milyon lira değerinde 3 milyon 12 bin kutu ilaç piyasaya sürülmeyi bekliyor. Hastalar, ‘kronik astım, bronşit ve solunum rahatsızlıklarıyla birlikte oluşan hastalıkların tedavisinde ve ameliyatlarda’ kullanılan ‘efedrin hidroklorür ampul’ ile sara ilacı ‘petimid’e ulaşamıyor. En fazla bu firma tarafından üretilen teskin edici ‘diapam’ ile vitamin ilacı ‘beheptal’ın eşdeğeri ise piyasada zor bulunuyor. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, 30 Aralık 2010’da sadece bu firmanın ürettiği ‘efedrin hidroklorür ampul’ün acilen piyasaya sürülmesini istedi. Tekrar üretime geçmek için mahkemeye başvuran firma sahipleri ve alacaklılar ise ürünü bu yıl içinde piyasaya sunmayı planlıyor. Ancak mahkeme süreci nedeniyle net bir tarih veremiyorlar.

1917’de kurulan Osel İlaç Firması’nın 225 üründe üretim ruhsatı bulunuyor. 90 civarında ilaç üreten firma, maddi sıkıntılar nedeniyle iflas etti. 2008’de iflas erteleme talebinde bulundu. Ancak mahkeme 5 Mart 2009’da şirketin iflas kararını verdi. Daha sonra İflas İdaresi’ne bırakılan şirket, belli bir süre çalışsa da çeşitli sorunlar yaşadı. Şu anda kapalı olan Osel İlaç’ta, en son 6 Ocak 2011’de alacaklıların büyük çoğunluğu, firma sahibinin konkordato (borçlarını ödeme) talebini kabul etti. Ardından iflasın kaldırılması için Kadıköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruldu. Bu arada alacaklıların büyük çoğunluğu, olağanüstü toplantı talep etti. Fakat İflas İdaresi memurları ‘toplantıyı yapma yetkileri olmadığı’ gerekçesiyle buna izin vermedi.

Firmanın yönetim kurulu başkanı Selçuk Camcı, fabrikada yaklaşık 5 milyon liralık ürünün beklediğini belirtiyor. Bunun 178 bin liralık kısmının son kullanma tarihinin 2011’de sona ereceğine dikkat çekiyor. Şirketin tekrar üretime başlaması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ifade eden Camcı, bunun için birçok davanın açıldığını kaydediyor. Camcı, iflas sürecinde hem 450 işçinin hem de alacaklılarının mağdur olduğunu dile getiriyor.

Fabrikanın alacaklılarından Güngör Ecza Deposu sahibi Mehmet Güngör ise fabrikanın çalışmaya başlaması halinde hem mevcut ürünleri satabileceğini hem de işsiz kalan işçilerin işbaşına dönebileceğini söylüyor. Güngör, “Bu konuda olağanüstü toplantı talebimiz gerçekleşmeli. Fabrika, satılarak değil üretim yaparak borçlarını ödemeli. Bunun da yeni idare ile yapılmasını istiyoruz.” diyor. Fabrikanın tam kapasiteli çalışması halinde yıllık 50 milyon lira ciro yapacağını ve devletin bundan büyük fayda sağlayacağını sözlerine ekliyor.

Ürünlerinin yüzde 90’ını hastanelere satan Osel’in devre dışı kalması, alanı tek bir firmaya bıraktı. Rekabet ortamı olmadığı için sadece geçen yıl devlet, ampul ve serum ilaçları için 12 milyon liradan fazla para ödedi. Kronik bronşit ve astımın belirtilerinin tedavi ve önlenmesinde kullanılan ‘teosel-200 100 ml serum’ için firmanın üretim yaptığı 2008’de devlet hastanelerine yüzde 46,7 indirim gerçekleştirilirken 2010’da indirim yüzde 18’de kaldı.