İlaç sektöründe büyük birleşme: Watson, Actavis Grubu’nu 4.25 milyar Avro’ya satın aldı.
Watson’ın Actavis Grubu’nu satın alması ile birlikte, dünyanın en büyük 3’üncü eşdeğer ilaç şirketi oluşuyor. 2012 yılının son çeyreğinde tamamlanması hedeflenen birleşme işlemlerinin ardından, 2012 yılında ulaşılacak gelirin 8 milyar dolar olması bekleniyor. Birleşmenin ardından, Watson’ın Amerika’daki etkinlik alanının genişlemesi, ortak gelir ve ciroların yüksek oranda artması ve gelecek 3 yıl içinde yıllık 300 milyon dolarlık sinerji yakalanması hedefleniyor.
Watson ve Actavis Grubu bugün yaptıkları ortak açıklamada, Watson’ın Actavis’i 4.25 milyar Euro karşılığında satın alma görüşmelerinin nihai sonuca ulaştığını duyurdular. Bu güçlü, başarılı, karlı ve büyümekte olan uluslararası iki şirketin birleşmesinin ardından dünyanın üçüncü büyük eşdeğer ilaç şirketi olacak olan Watson’ın, 2012 yılı gelirinin yaklaşık 8 milyar dolar olması bekleniyor. Güçlü büyümeye odaklı Actavis, 40’dan fazla ülkede 1000’den fazla ürünle faaliyet gösteriyor. Actavis’in hali hazırda geliştirmekte olduğu 300 ürünü bulunuyor. 2011 yılında da 22 milyar doza ulaşan üretim kapasitesine sahip. 10.000’den fazla çalışanı bulunan Actavis, 2011 yılında 2.5 milyar Euro ciro elde etti.
Watson’ın Başkanı ve CEO’su Paul M. Bisaro, birleşmeyle birlikte Watson’ın dünyanın 3’üncü büyük eşdeğer ilaç şirketi konumuna ulaşarak, şirketin uluslararası alanda önde gelen lider ilaç şirketleri arasında yer alacağını söyledi. Actavis’in, Watson’ın uluslararası ticari pozisyonlarını pekiştirerek Amerika pazarına sunacağı ek ürünlerin yanı sıra kapasite artırımı da sağlayacağını belirten Bisaro, tek bir ticari anlaşma ile Watson’ın Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriile Rusya da dahil olmak üzere kilit Avrupa pazarlarındaki uluslararası erişim ağının ve ticari gücünün yaklaşık iki kat artacağını açıkladı. Paul Bisaro, satın alımla birlikte, Watson’ın stratejik büyüme ve iş alanlarını çeşitlendirme hedefini gerçekleştireceğini ve gerçek küresel bir şirket olacaklarını belirtti.
Birleşmenin ardından eşdeğer ilaç gelirlerinin yüzde 40’nın Amerika dışındaki pazarlardan elde edileceğini açıklayan Paul Bisaro, satın alma işlemlerinin finansal açıdan cazip olduğunu söyledi ve; ‘Bu satın alma kararı, finansal açıdan Watson’ın yakın gelecekteki büyüme profiline ivme kazandıracak. Birleşme öncesi GAAP dışındaki kazançlara olan hızlı etkisini göreceğimiz sinerjinin, 3 yıl içinde yılda 300 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Bugünden başlayarak, satın alım işlemlerinin tamamlanacağı süreç sonuna kadar Actavis yönetim ekibiyle birlikte şirketlerin hızlı ve sorunsuz entegrasyonu için yakın çalışacağız. Böylelikle, Watson’ın bu birleşmeden doğan fırsatlardan maksimum faydalanmasını ve potansiyel iş olanaklarını değerlendirerek hissedarlarımızın uzun dönemli büyüme hedeflerine ulaşmalarını amaçlıyoruz.’ dedi.
Actavis Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Claudio Albrecht, Watson ile gerçekleştirilen anlaşmanın, Actavis için tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Actavis’i güçlü bir konuma yerleştirerek, eşdeğer ilaç sektörününün geleceğini oluşturan büyüme fırsatlarını değerlendirmesini sağladıklarını söyleyen Albrecht, bu güçlü temelin üzerine kurulacak olan Watson ve Actavis birleşmesiyle ortaya çıkacak yeni şirketin, eşdeğer ilaç sektörünün güçlü oyuncuları arasına yerleşeceğinin altını çizdi. Claudio Albrecht, iki şirketin birbirini büyük bir uyum içinde tamamladığını söyleyerek, bu yeni gücün sektörde kendini lider şirketler arasında konumlandıracağına belirtti. Claudio Albrecht, Watson ve Actavis’in biyo-benzer pazarına dinamik ve hızlı bir şekilde yerleşeceklerini sözlerine ekledi.
Actavis Türkiye Genel Müdürü Ali Toker, bu birleşmenin başta devlet olmak üzere Actavis’in tüm paydaşlarına değer yaratacak çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, Türkiye’de sunacakları ürün portföyünün genişlemesi ile halk sağlığına katacakları hizmet ve servis alanlarının da aynı oranda büyüyeceğini açıkladı. Buna bağlı olarak, dünyanın 3’üncü büyük eşdeğer ilaç şirketi olarak sahip olacakları yeni gücün de etkisiyle, dünyanın en önemli pazarlar arasında yer alan Türkiye’de büyümek için yatırım olanaklarını artırmaya yönelik bir çok adım atacaklarına duyduğu inancı paylaştı.
Birleşme, ticari ve finansal açıdan mükemmel bir uyum sunuyor;
Watson’ın uluslararası alandaki mevcudiyeti artıyor: Güçlü, başarılı, karlı ve büyümekte olan uluslararası iki şirketin birleşmesi, kar, gelir ve nakit akışında sürdürülebilir artış sağlamış daha güçlü bir uluslararası oyuncu yaratacak. Bu birleşmeyle, Watson’ın uluslararası net eşdeğer ilaç gelirinin 2011 sonunda yüzde 16’dan yüzde 40’a çıkması hedefleniyor.
Büyüyen uluslararası pazar payı: Birleşmeyle birlikte, 11 pazarda ilk 3, 15 pazarda ise ilk 5 şirket arasına yerleşecek olan yeni şirket, 40’dan fazla ülkede operasyonlarını sürdürecek. Actavis’in Orta & Doğu Avrupa ve Rusya’yı da kapsayan güçlü küresel gücü, Watson’ın İngiltere, Fransa ve Avusturalya’daki güçlü konumunu tamamlayacak.
Büyüyen porföy ve yeni ürünler: Birleşme, aktif olarak pazarlanan müşterek ürün portföyünü büyüterek, modifiye salınımlı oral katı formları, yarı katı formları, transdermalleri, sıvıları ve enjekte edilebilir formülleri de kapsayacak. Sonuç olarak daha geniş ve daha çeşitli uluslararası ürün portföyü ile yaygın ürün geliştirme ağına sahip olunacak. Birleşmenin ardından yeni şirketin uluslararası 45, sadece Amerika’ya özel 30 ayrıcalıklı ilk eşdeğer ilaç başvurusu bulunacak.
Hızlı finansal katkı: Oluşturulacak sinerjinin etkileri göz önüne alınmadan yapılan hesaba göre, birleşme işleminingenel kabul görmüş mali tablolara göre hesaplanmamış olan gelirler üzerindeki etkisi, mali tablolara hızla pozitif bir yansıma göstereceği açıklandı. Birleşmenin getirdiği pozitif sinerji dikkate alındığında Watson, birleşmenin genel kabul görmüş mali tablolara göre hesaplanmamış olan hisse başına kar etkisinin 2013 yılında yüzde 30’dan fazla olacağını belirtiyor. 2014 yılında ise, birleşmenin getirdiği pozitif sonuçlarının artarak devam etmesi, organik büyüme ve ek sinerjiler yaratması hedefleniyor.
Birleşme, yeni şirkete katma değer sağlayacak: Watson, birleşmenin ardından 3 yıl içinde yılda 300 milyon dolarlık SG&A, AR&GE ve kurumsal harcamaları içeren sinerjinin yakalanmasını hedefliyor. Watson’ın uzun dönemde beklediği sinerjiyi ise, üretim ağının optimize edilmesi ve yeni pazarlardaki ürün lansmanları oluşturuyor.
Güçlü nakit akışı, borç ödeme süresini kısaltacak: Başarılı iki şirketin sağladığı nakit akışı sayesinde, Watson’ın satın alım için borçlandığı miktarı oldukça hızlı bir şekilde ödemesi bekleniyor. 2013 yılında EBITDA’nın 3 katı, 2014 yılında ise EBITDA’nın 2 katı oranındaki borç miktarı, bunun en önemli göstergesi. Watson, satın alım işlemlerinin ardından da, her üç kredilendirme ajansı tarafından yatırım notunun sabit tutulmasını bekliyor.
Ek imkanlar, uluslararası yönetim ekibi ve iş gücü, tedarik gücünü artırıyor; Watson’ın tedarik şirketi Specifar Pharmaceuticals ve Actavis’in tedarik şirketi Medis’in birleşmesi, Avrupa’nın en büyük out-licensing şirketini meydana getiriyor.
Tecrübeli uluslararası yönetim ekibi: Watson ve Actavis’in birleşmesiyle ortaya çıkan ortak yönetim ekibi, mevcut ve hedef pazarlarda planlanan uluslararası büyüme için gerekli tecrübeyi sahip bulunuyor. .
Büyüyen uluslararası takım: Watson ve Actavis’in birleşmesinin ardından yeni şirket, toplam 17.000 çalışana, 20 üretim merkezi ve 12’den fazla AR&GE merkezine sahip olacak. Büyüyen yeni şirketin ticari, AR&GE, üretim ve müşteri hizmetleri kapasitesi önemli ölçüde artacak.