SGK, sigortalıların muayene, tedavi, tahlil ve tetkik işlemleri için hastanelere yapılan ödemeleri yenileme kararı aldı…

 

Bazı özel hastanelerin vatandaştan fazla fark ücreti almalarına gerekçe gösterdiği Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) fiyatlandırma sistemi yeniden düzenlenecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastanelere bu tebliğde belirlenen fiyatlar üzerinden ödeme gerçekleştiriyordu. Listedeki fiyatlara 6 yıldır da zam yapılmıyordu. Özel hastaneler, tahlil, tetkik ve muayeneler için devletten aldıkları paranın maliyetlerini karşılamadığı gerekçesiyle hastalardan katkı payı istiyor. SGK’nın ödediği fiyatların artırılması halinde özel hastanelerin vatandaştan aldığı fark ücretini düşürebileceği belirtiliyor.

SGK ve üniversiteler ile Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) ortak yürüttüğü yeni fiyatlandırma çalışması başladı. Taraflar, SGK’nın ödediği yaklaşık 6 bin işlemi tek tek gözden geçirecek ve bunları tekrar fiyatlandıracak. SGK Başkanı Fatih Acar, özellikle İstanbul gibi büyük illerde mevcut fiyatlandırmanın yeterli olmadığının ifade edildiğini belirterek, “Hastaneler kısmen haklı olabilir. Şu anda OHSAD’dan yeni bir çalışma istendi. Değerlendirmelerimiz devam ediyor.” açıklamasını yaptı. Acar, çok az sınırlı yerde de olsa suistimallerin yapılmasının ise kamu vicdanını ve SGK’yı rahatsız ettiğini kaydetti.

OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül ise özel sağlık kuruluşlarının yeni fiyat düzenlemesine büyük ihtiyaç duyduğunu aktardı. Yeni fiyatlandırma için 22 kişilik bir çalışma grubu kurduklarını ifade eden Şengül, “Özel sağlık kuruluşları 6 yıldır büyük fedakarlıklarda bulundu. Zam yapılmamasına rağmen vatandaşa hizmete devam ettiler. Fakat artık yeni bir düzenleme şart.” diye konuştu.

OHSAD’ın kurduğu 22 kişilik ekip, 6 bin işlemi tek tek inceliyor. Yeni fiyatlar toptan eşya fiyatları indeksi, Türkiye Tüketici Fiyatları İndeksi, dolar, Euro, asgari ücreti gibi 13 kalemin bulunduğu ve son 6 yıldaki değişikliklerin de göz önünde tutulduğu tabloya göre değerlendiriliyor. Hastaneler son 6 yıldır değişmeyen 0,593 olan SUT katsayısının 0,826’ya çıkarılmasını istiyor.

SGK, 2011 yılında özel sağlık kuruluşlarına 5,6 milyar lira bütçe ayırırken, 2012’de bu rakam 6 milyar 827 milyon TL oldu. Özeller, geçtiğimiz yıl kendilerine verilen bütçeyi 883 milyon lira aşmıştı. Diğer yandan SGK’nın, ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın (TSS) hayata geçirilmesi için çalışmaları da devam ediyor. TSS ile, SGK ödemelerinin bir kısmı sigorta şirketlerine devredilebilecek. SGK, hastanelere yaptığı ödemeleri Sağlıkta Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan fiyatlandırmalara göre gerçekleştiriyor. Özel hastaneler bu rakamlara son 6 yıldır zam yapılmamasının kendilerini büyük sıkıntıya soktuğunu dile getiriyor. Bazı hastaneler de, “SGK’nın ödemelerinde fiyat artışı olmadığı için zararımızı vatandaştan fazla fark ücreti alarak önlüyoruz.” itirafında bulunuyor.

internethaber