Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin düzenlediği Bilim İnsanı Seçme Programı (BİSEP) “Ortaöğretim Öğrencileri Arası Bilim Projesi” yarışmasında finale kalan lise öğrencileri sağlık ve tıp alanında hazırladıkları 12 projeyle kıyasıya yarıştı.
Bilimsel alanda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi himayesinde düzenlenen “6. BİSEP Ortaöğretim Öğrencileri Arası Bilim Projesi Yarışması” sonuçlandı. Yarışmaya katılan 116 projeden finale kalan 12 projenin jüri önünde yapılan sunumlarının ardından birinciliği, “ Odun sirkesi kaplı titanyum ortopedik implantların antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi” adlı projesiyle İzmir Özel Çakabey Lisesi’nden Mustafa Selim Ayık kazandı.
Bu yıl altıncısı düzenlenen ve BAU Beşiktaş Güney Kampüsü’nde gerçekleştirilen yarışmaya geleceğin bilim insanları tıp alanında umut veren buluşlarıyla katıldı. Öğrenciler önce proje sunumlarını gerçekleştirdi. Sonra da jürinin sorularını yanıtladı. Değerlendirmelerin ardından ilk üçe giren projeler açıklandı. Yarışmada, İzmir Özel Çakabey Lisesi’nden Mustafa Selim Ayık, “Odun sirkesi kaplı titanyum ortopedik implantların antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi” isimli projesiyle birinciliği kazandı. Adile Merci Anadolu Lisesi ve Vefa Lisesi’nden Elif Berrak Aksu ve Azra Evci, “Deri atı (Subkutan) portlara entegre edebilecek kendini onarabilen polimer/nanoçiçek kompozitlerinin geliştirilmesi” projesiyle ikinci oldular. Yarışmanın üçüncülüğünü ise Ordu Bahçeşehir Koleji Enver Yücel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesinden Can Miroğlu, “Kağıt tabanlı kolorimetrik sensör ve yarı iletken sensör ile kanser hızlı ön tanısı” projesiyle kazandı. Dereceye giren projeleri hazırlayan öğrenciler, BAU Tıp Fakültesi’nden yüzde 100 eğitim bursu başta olmak üzere çeşitli ödüllere hak kazandı. Öğrenciler, BİSEP Ortaöğretim Öğrencileri Arası Bilim Projesi Yarışması’nda ödül alan başarılı bilimsel projelerini, Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde detaylandırılarak, geliştirmeye devam edebilecek.
“YARIŞMACI ÖĞRENCİLER KAZANIYORUZ”
Öğrencileri farklı kriterlerde seçmek istediklerini belirten Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Koordinatörü Mümin Yıldırım, “Öğrenci seçerken yaptığımız programlarda bilim insanı/hekim yetiştiren okul modeline uygun daha farklı öğrenciler görmeye başladık. Fakülteye başlanılan 1’inci sınıfta bilim insanı hekimleri yetiştirmeye yönelik bir sınıfımız var. Bilim insanı hekimi yetiştiren bu sınıftaki öğrencilerin tamamı BİSEP’ten burslu oluyor” ifadelerini kullandı.
Bilim insanı seçme kriterlerinin her şeyden önce bu kültüre uyum sağlayabilmek olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Bilimsel araştırma metodolojisini biliyor mu? Bununla ilgili sosyal anlamda aktif mi? Biz sadece sınavda kaç puan aldığına bakmıyoruz. Tek kriterimiz bu değil. Sosyal anlamda da öğrencilerin aktif olmasını istiyoruz. Bu şekilde “yarışmacı öğrenci” kazanmış oluyoruz. Bizim fakültemizde birinci sınıftan itibaren iki sınıf var. Birisi bilim insanı hekim yetiştiren “Bilim Sınıfı”, diğeri ise donanımlı çok iyi bir doktor yetiştiren “Klasik Tıp Sınıfı”. Bilim insanı/hekim yetiştiren sınıfta bilim mentörleri var. Birinci sınıftan itibaren öğrenciler ilgi duydukları alanlarla ilgili bize anahtar kelimeler veriyorlar ve biz onları ilgili öğretim üyeleriyle eşleştiriyoruz. Bu eşleştirme sonunda bu öğrenciler birinci sınıftan itibaren kendilerine atanmış bilim mentörleri ile bilimsel makale yazmaya başlıyor”
İzmir Özel Çakabey Lisesi’nden Mustafa Selim Ayık(sağdan ikinci) yarışmada birinci, Adile Merci Anadolu Lisesi ve Vefa Lisesi’nden Elif Berrak Aksu ve Azra Evci(soldan birinci ve ikinci) ikinci, Ordu Bahçeşehir Koleji Enver Yücel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesinden Can Miroğlu(sağ başta) üçüncü oldu.