İlki 2005 yılında düzenlenen Uluslararası Sağlık Bilişimi ve Biyoinformatiği Konferansı (HIBIT), bu yıl 18-20 Aralık tarihlerinde Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ev sahipliğinde bilimsel bir şölene dönüştü. Ulusal ve uluslararası akademisyen, araştırmacı ve uygulamacıların katıldığı konferansta yedi oturumda, 38 konuşmacı yer aldı ve 100’ün üzerinde poster sunumu gerçekleştirildi.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan konferansta Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi akademisyenleri yanı sıra Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Medipol Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, TÜSEB ve TÜBİTAK’ta görev alan akademisyenler, araştırmacılar ve uygulayıcılar bir araya geldi.

Genomik Araştırmalar, Yapay Zekâ ve Multi-Omik Yaklaşımlarla Sağlıkta Yenilikler: Disiplinler ve Sektörler Arası Toplantı!

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Beykoz Yaşam Bilimleri ve Biyoteknolojİ Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Onur Emre Onat Başkanlığında düzenlenen konferansta “İnsan Genetiği, Multi-Omik Yaklaşımlar, Genom Araştırmaları, Protein Yapı ve Fonksiyonu, Makine Öğrenmesi Yaklaşımları, Sağlık İnformatiği İçin Yapay Zekâ, İlaç Tasarımı ve Geliştirilmesi” başlıklı bilimsel konuların yanı sıra, sağlık bilişimi ve biyoinformatiğinin teorik ve pratik yönleri tartışıldı.  Toplantı, masaya yatırılan konuların araştırılması ve geliştirilmesi için akademisyenler, öğrenciler ve diğer paydaşlar arasında iş birliği fırsatı sundu.

Türkiye Sağlık Bilişimi Derneği Projesine Önemli Adım

Toplantının en dikkat çekici tartışmalarından biri ise Türkiye’de Sağlık Bilişimi Derneği’nin hızlı bir şekilde hayata geçirilerek uluslararası bağların kurulması ve araştırmacıların uluslararası ağda yerini almasının planlaması oldu. Toplantıda ayrıca Ulusal Genom Projesinin geldiği nokta ve önümüzdeki süreci masaya yatırıldı.

Tıp, biyolojik ve bilgi teknolojisi sektörleri arasında ihtiyaç duyulan sinerjiyi yaratan ve küresel sağlık sistemlerinin dijital dönüşümüne yön veren etkinlik, sektördeki geleceği şekillendiren önemli bir buluşma noktasıdır.