Sinüzit, burun çevresindeki kemiklerde sinüs adı verilen ve mukus üreten boşlukların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Süreye göre 4 haftadan kısa sürerse akut, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılır. Alerji, virüsler, kimyasal tahriş, kemik eğriliği gibi sebeplerle sinüs çıkış yollarının tıkanması veya burundaki temizleme mekanizmasının bozulmasıyla bakterilerin sinüs içine girmesi sonucu oluşabilir. Akut ya da kronik formda görülen sinüzit, yetişkinlerde kişiyi günlük işlerini yapamaz hale getirebilir ve çalışma performansını düşürür. Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Aslan, sinüzit ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
 

Sinüzit, fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabilir 

  1. Tat ve koku alma duyularında zayıflama (Uzun süren bu rahatsızlıklar da stres ve anksiyeteye neden olabilir) 
  2. 10 günden uzun süren burun tıkanıklığı
  3. Sarı- yeşil renkli burun akıntısı
  4. Geçmeyen baş ağrısı 
  5. Yorgunluk
  6. Geniz akıntısı 
  7. Ağız kokusu 

Sürekli burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı, nefes almayı zorlaştırır ve uyku kalitesini düşürür. Yorgunluk ve halsizlik iş performansını düşürür. Özellikle alın, göz çevresinde ve yanaklarda hissedilen basınç ve ağrı, günlük aktiviteleri zorlaştırır. Tedavi edilmeyen sinüzit gelişebilir ve çevre dokulara yayılabilir. 

Yetişkinlerde her 5 antibiyotik reçetesinden 1’i sinüzit için


 
Akut bakteriyel rinosinüzit (ABRS), yetişkinlerde her 5 antibiyotik reçetesinden 1’ini oluşturur ve bu da onu antibiyotik reçetesinin beşinci en yaygın nedeni yapar. Solunum semptomları olan çocukların yaklaşık %6-7’sinde akut rinosinüzit vardır. Yetişkinlerin yaklaşık %16’sına her yıl ABRS teşhisi konulmaktadır. 

Kronik sinüzit cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir

 
 
Sinüzit tedavisinde öncelik genellikle ilaç tedavisidir. Ancak, ilaçlarla düzelmeyen dirençli vakalarda ve komplike sinüzitlerde endoskopik sinüs cerrahisi önerilebilir. Bu yöntem, sinüs yollarını temizleyerek iltihabın tekrarlamasını önler. Endoskopik Sinüs Cerrahisi, kapalı ameliyat denilen yöntemle yapılan 2-4 saatlik bir cerrahi girişimdir, ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleşir. Hastalar 1- 2 gün hastanede kalır ve 1 hafta içerisinde günlük yaşamına dönebilir. Cerrahi işlem sonrasında diğer burun cerrahilerinde olduğu gibi tampon uygulanır. Hasta ameliyat sonrası kısa sürede normal yaşamına dönebilir.