Çocuklarda ve erişkinlerde aşı konulu projeler ödüllendirildi.
Pfizer 17. kez düzenlediği “Pfizer Bilimsel Araştırma Yarışması”nda çocuklarda ve erişkinlerde aşı konulu projeler arasından seçilen araştırmaları ödüllendirdi. İlk üçe giren araştırmalar Ankara’daki 4. Ulusal Aşı Sempozyumunda duyuruldu.
Bilimsel araştırmaları ve araştırmacıları desteklemek amacıyla bu yıl 17.si düzenlenen “Pfizer Bilimsel Araştırma Yarışması”nda ödül kazanan araştırma projeleri belli oldu. “Çocuklarda ve Erişkinlerde Aşı ile Korunabilen Hastalıklarda Etiyoloji, Epidemiyoloji, Mikrobiyoloji ve Korunma” konulu araştırmaların katılabildiği yarışmada kazananlar 27 Eylül–1 Ekim 2011 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen 4. Ulusal Aşı Sempozyumunda duyuruldu.
Yarışma üniversiteler, kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarda çalışan tüm araştırmacıların katılımına açık olarak düzenlendi. Aşı ile korunabilen hastalıklar ile ilgili (epidemiyolojik, mikrobiyolojik, klinik, korunma vb.) çalışmalar yarışmaya kabul edildi. Kazananların alanında uzman hekimlerden oluşan bilimsel jüri tarafından seçildiği yarışmada ilk üçe giren araştırma projeleri bilimsel destekle ödüllendirildi. Yarışmada ödül alanlar şöyle sıralandı:
1.lik Ödülü: Dilek Yılmaz Çiftdoğan – Hepatit B Aşısına Yanıtsız Çocuklarda İnterferon Gama ve İnterferon Gama Reseptör-1 Gen Polimorfizmleri (Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı)
2.lik Ödülü: Eda Karadağ Öncel – 2010-2011 Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir’in yeri (Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi)
3.lük Ödülü: Solmaz Çelebi – Bursa İl Merkezindeki Çocuklarda Rotavirus Epidemiyolojisi: Çok Merkezli, Prospektif Bir Çalışma (Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı)
Pfizer Türkiye Medikal Direktörü Turgay Aydınlar düzenlenen yarışmanın amacını şöyle anlattı: “Pfizer Türkiye olarak üniversiteler, hekimler, eczacılar, ilgili dernek ve resmi kurumlarla stratejik ortaklıklar kurarak ülkemizde Ar-Ge altyapısının gelişmesine ve Ar-Ge faaliyetlerinin artmasına katkıda bulunmakta kararlıyız. İşbirlikleri, eğitimler ve ödüller gibi çok çeşitli projelerle Türk araştırmacıların ve bilim insanlarının uzun yıllardır hep yanında yer aldık. Bu yıl 17. kez düzenlediğimiz bu yarışma ile aşı alanındaki başarılı bilimsel çalışma ve araştırmacılara bir kez daha destek vermekten mutluluk duyuyoruz.”
17. Pfizer Bilimsel Araştırma Yarışması Bilimsel Kurulu (alfabetik sırayla)
· Prof. Dr. Levent Akın (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Emre Alhan (Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. İsmail Balık (Ankara Üniversitesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Nezahat Gürler (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu (Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Zafer Kurugöl (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Nuran Salman (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Ayper Somer (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Serhat Ünal (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı)
· Prof. Dr. Akgün Yaman (Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı)