Yerli ilaç firmaları bir dernek altında toplanıyor.
Türk ilaç sanayini desteklemek ve yerli üretici firmaları temsil etmek amacıyla, Gelişimci İlaç Firmaları Derneği (GİFD) adı altında bir dernek faaliyete geçti. GİFD’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına, Novus İlaç Tanıtım ve Pazarlama AŞ Genel Müdürü Alaattin Altun seçildi.
Dernek yetkilileri, derneğin amaçlarını “Türkiye’de sağlıklı bir toplum oluşumuna katkı sağlamak, gelişmekte olan üretici yerli ilaç sanayini desteklemek, bilgi ve teknolojinin en son verilerini kullanarak bunu ülke genelinde yaygınlaştırmak, ilaç geliştirme adına faaliyet gösteren yerli tüm kişi ve kuruluşları desteklemek ve bu konuda yasal mevzuat çalışmalarında bulunmak” olarak özetledi.
Mesleki çalışma ilkelerine uygunluk anlayışının sağlık görevlileri ile halk iletişiminden geçtiğini belirten yetkililer, ayrıca iyi üretim, iyi klinik, iyi laboratuvar uygulamaları ile birlikte iyi pazarlama ve promosyonun önemini de vurguladılar. Sektörel bazda öncelikli olarak; sektörün performans göstergelerinin, endekslerinin ve standartlarının belirlenmesinin gerektiği, bunun yanında sektörün mutlaka bir bilgi bankasının oluşturulması yönünde atılımların yapılmasının önemli olduğu, yine sektörün etik standartlarının belirlenmesinin ve sektörde ortak dilin konuşulacağı teknolojilerin oluşturulmasının gerekli olduğu da belirtildi.
“Türk ilaç sanayinin gücünü açığa çıkaracağız”
Merkezi İstanbul’da bulunan Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Altun, sloganlarının “Sağlıklı Birey, Sağlıklı Toplum ve Üretici Sektör” olduğunu söyledi. Altun, “Amacımız, Türk ilaç pazarında 100 yılı aşkın sürede kazanılmış bulunulan deneyimin değerlendirilerek, özellikle 2020’de küresel ilaç pazarının 1.3 trilyon dolara ulaşacağı ve dünya genelinde her beş ilaçtan birinin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi adet gelişmekte olan ülkede satılacağı bilgisinden hareketle; Türk ilaç sanayinin dinamik, aktif ve enerjik gücünü açığa çıkarmaktır” dedi.
GİFD üyesi ilaç firmalarından Neutec İlacın, 2009 yılı Temmuz-Aralık döneminde büyük proje kapsamında değerlendirilen 14 firma arasında 142 milyon 24 bin TL’lik sabit sermaye yatırımı ile ilaç imalatı alanında başı çektiğini dile getiren Altun, “Yine Türk ilaç sanayinde bir ilk olarak kaliteli efervesanı halkımızla buluşturan ve halkımızın haklı takdirlerini kazanan Basel İlaç, kısa sürede yaptığı atılımlar, oluşturduğu istihdam ile yetişmiş insan gücünün ilaç pazarında değerlendirilmesini sağlayan Celtis İlaç ve kronik ilaç pazarında güçlü ve emin adımlarla ve 700 kişilik dev kadrosuyla her geçen gün büyüyen ilaç tanıtım firması NextPharma diğer üyelerimizdendir” dedi.
Altun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılışı gerçekleştirilen ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek Faz Araştırmaları Kliniğinin, Neutec İlaç adına Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bilgiç’in bağışları ile kurulduğunu kaydetti.
Yapılanlar yetersiz
Yerli ilaç sanayisinin geliştirilmesi adına şimdiye kadar yapılanların yetersizliğinden de söz eden GİFD Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Altun, şunları söyledi:
“Bu alanda yapılması gereken çok iş bulunmaktadır. TÜİK raporuna göre Türkiye ilaç ihracatı 2000 yılında 100 milyon dolar, 2005 yılında 283 milyon dolar ve 2010 yılında ise 558 milyon dolar olarak açıklanmıştır. Yıllara göre ihracat artışı sevindirici, ancak yetersizdir. Bugün ülkemizde dünya standartlarında kaliteli üretim yapan yerli ilaç sanayimiz mevcuttur ve yerli üreticilerimizin ihracata yönelik plan, program ve girişimleri vardır. Bu sebeple devlet ilaç ihracatına yönelik pratik uygulanabilirliği olan politikalar geliştirmeli, aktif olarak dış pazarda da rol almak isteyen yerli üreticilerimizin önünü açmalı ve desteklemelidir. Özetle; yerli ilaç sanayini geliştirme ve güçlendirme adına öncelikle insana yatırım yapılması ve kullanılacak son dönem teknolojinin geliştirilerek Türkiye’de dünya pazarları ile rekabet edebilecek konuma gelinmesi ve ihracatın geliştirilmesi gerekmektedir.”
Alaattin Altun, Türkiye ilaç pazarında 55’i yabancı sermayeli olmak üzere, üretici ve ithalatçı yaklaşık 300 firmanın bulunduğunu dile getirdi. Yerli ilaç sanayine göre yaklaşık altıda bir oranında yabancı ilaç sanayi bulunmasına rağmen ciro bazında yarı yarıya gelir elde edildiğini vurgulayan Altun, özellikle yerli sanayiyi ulusal projelerle geliştirme ve güçlendirme adına sözü, becerisi olan ve bu konuda katkı sağlamak isteyen her kişi, kurum ve kuruluşa derneklerinin kapısının açık olduğunu belirtti.
Kaynak: Klinik Araştırmalar Derneği