İzmir’de düzenlenen Biyoinformatik ve Biyomik Kongresi hastalık tedavilerinde çığır açacak yeni yöntem tartışılıyor.

İzmir Üniversitesi ve Ege Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Biyoinformatik ve Biyomik Kongresi, kişinin gen haritasına özel erken tedavi ve kişiye özel ilaç üretimi için çalışan önemli isimleri bir araya getiriyor.

TÜBİTAK’ın desteği ile İzmir Üniversitesi ve Ege Üniversitesi tarafından ortaklaşa organize edilen ve 18-22 Mayıs 2011 tarihleri arasında Kuşadası Pine Bay Holiday Resort Hotel’de gerçekleştirilecek Uluslararası Biyoinfomatik ve Biyomik Kongresi basın toplantısı, İzmir Üniversitesi Sanat Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya, Kongre Başkanı Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Telefoncu, Kongre Eşbaşkanı İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncay Ege ile Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Çatak ile kongrenin davetli konuşmacılarından İngiltere, Leicester’dan De Montfort Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeker katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kongre Eşbaşkanı, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Türkiye ve dünyadan biyoinformatik ve biyomik konularında çalışan bilim insanlarını bir araya getirecek kongrenin özellikle tıbbi tanı, ilaç tasarımı, hastalıklara ait DNA işaretleyicileri, gen araştırmaları, insan – gıda etkileşimleri, çevrenin canlılar üzerindeki etkilerinin DNA ve protein temelinde ortaya konulması çalışmaları için önem taşıdığını dile getirdi. Erciyeş, “Bu kongrede sunulacak bildiriler bilim insanları için yeni araştırma konuları ortaya koyacaktır. Ayrıca yabancı bilim insanları ve Türk bilim insanlarını da bir araya getirerek ulusal ve uluslararası düzeyde yeni projelerin yeşermesine imkan sağlayacaktır” dedi.

Kongreye ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya ve Japonya’dan biyoinformatik ve biyomik alanında dünyaca tanınmış 14 bilim insanının katılacağını belirten Kongre Başkanı Prof. Dr. Azmi Telefoncu ise, davetli konuşmacıların kongre öncesi ve sonrasında Ege Üniversitesi’nde 7 ve İzmir Üniversitesi’nde 2 konferans vereceğini söyledi.

İNSANIN KADERİ OKUNACAK

“Biyoinformatik” kelimesinin kısaca biyolojik moleküllerle ilişkili üretilmiş tüm verilerin bilgisayar tabanında organize edilmesini sağlayan bilgisayar tekniklerini ifade ettiğini dile getiren Prof. Dr. Telefoncu, “Biyoinformatik, kazalar harici insanların kaderini okumak anlamına geliyor neredeyse. Gelecekte, insan hangi hastalığa yakalanmak açısından risk altında, hangi ortamda, ne kadar ömre sahip gibi soruların yanıtlarını Biyomik ve Biyoinformatik bilim sayesinde vermek mümkün olacak” dedi. Telefoncu, özellikle kanser gibi hastalıklar konusunda büyük ilerleme kaydedilebileceğini söyledi.

HERKESİN BİR KARNESİ OLACAK

Toplantıda söz alan Doç. Dr. Hüseyin Şeker ise, her iki bilimin temelde kişisel tedavi rejimi ve ilaç üretmeyi hedeflediğini söyledi. Şeker, ortalama 30-35 bin gen taşıyan her bir kişinin bu teknolojiden yararlanabilmesi içinse mutlaka ve mutlaka bilgisayarlı yöntemin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Şeker, “Herkesin bir karnesi olacak” dedi.

Toplantının ardından İzmir Üniversitesi’nde “Bulanık mantık ve bilgi tabanlı sistemler” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Şeker’e Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, teşekkür plaketi takdim etti.

CHA