İlaç firmaları, ilaç endüstrisinin varlığının tehdit altında olduğunu belirtiyorlar.

Kasım ayı içerisinde ilaca yönelik gelen indirimler ilaç firması derneklerini bir araya getirdi. Dernekler, son indirimlerle sektörde 2 Milyar TL’yi aşan yeni bir maliyetin ortaya çıktığını açıkladılar.

İlaç fiyatlarında yapılan indirimler, ilaç firmalarını olumsuz etkiledi. AİFD, İEİS ve TİSD tarafından yapılan ortak açıklamada, son indirimlerin endüstriye 2 milyar TL ek maliyet getireceği vurgulandı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ve Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) tarafından İstanbul’da düzenlenen ortak basın toplantısında, ilaçtaki son indirimler değerlendirildi. Dernekler adına açıklama yapan İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz , son iki yıldır devam eden süreçte sektörün ilaç fiyat artışlarındaki maliyetin karşılanması konusunda gerekli hassasiyeti göstererek tam destek verdiğini söyledi.

Son indirimlerle artan yükü karşılamanın sektör için kolay olmayacağını vurgulayan Tokgöz, “Nisan 2009’dan beri ilaç fiyatlarının belirlenmesinde uygulanan avro değeri 1,9595 TL’de sabitlendi. Yüzde 25’in üzerindeki artışa rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki hüküm dikkate alınmadı, fiyat yenilenmedi” dedi. Kur farkının düzenlenmesini beklerken, son indirimleri sektör olarak anlamakta zorluk çektiklerini belirten Tokgöz, ilaç harcamalarındaki artışın sadece “fiyat indirimi ve iskontolarla dengelemesi yönündeki kısır politikaların” hala devam ettiğini kaydetti. Tokgöz, kamu tarafından belirlenen ilaç bütçesinin, hizmetin kalitesi ve yaygınlığı ile örtüşmediğini ifade etti.

“Hukuki süreç başlattık”

Turgut Tokgöz, ilaç fiyatlarını belirleyen döviz kurlarının güncellenmemesi ve eczane stok zararlarının firmalara yüklenmesi gibi konularda endüstriyi temsil eden kuruluşlar olarak hukuki süreç başlattıklarını kaydetti. Tokgöz, sözlerine şöyle devam etti:

“Son gelişmeler, 2004 yılından bu yana ilaç sektörüne yönelik yapılan düzenlemelerin tüm yükünü üstlenen ve tasarruf çabalarına büyük özveriyle destek veren endüstrimizin varlığını tehdit eden boyuttadır. Geldiğimiz bu noktada, rasyonel uygulamalar ve düzenlemeler getirilmediği takdirde ilaca erişimde sorunlar yaşanması kaçınılmaz görünmektedir.”

Son dokuz yıldaki politikalarla sağlığa ulaşımın kolaylaştığını ve kalitenin yükseldiğini sözlerine ekleyen Tokgöz, bunun doğal bir sonucu olarak maliyetlerin yükselmesinin normal olduğunu söyledi.

Avrupa’daki en ucuz ilaç Türkiye’de

Tokgöz’ün verdiği bilgilere göre, Türkiye’de ilaç fiyatları referans alınan Avrupa Birliği’ndeki en ucuz ülke fiyatlarından bile yüzde 53 ile 65’in altında. Örneğin Avrupa ülkelerinde en ucuz fiyatı 10 avro olan bir orijinatör fiyatı, Türkiye’de zaten 5,4 avro iken son düzenlemelerden sonra 4,7 avroya düştü.

İşten çıkartmalar artacak

Sektör temsilcileri son indirimlerin işten çıkarmaları arttıracağı görüşünde birleşiyor. Toplantıya katılan AİFD Genel Sekreteri Alp Sevindik, 2009 yılından itibaren global bütçe uygulaması altında alınan ek önlemler çerçevesinde ağırlaşan koşullardan dolayı işten çıkartmaların arttığını ve bu zamana kadar 2 bin 500-3 bin kişinin işten çıkartıldığını söyledi. Sevindik, bu rakamın sektörün yüzde 10’una denk geldiğini ve işten çıkartmaların devam edeceğini dile getirdi.