Dünyanın en büyük ilaç firması Pfizer’in Farmakoloji Kliniği Direktörü Prof. Dr. Richat Abbas-Borhan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) öğrencilerine “Beslenme ve Kanser” konulu konferans verdi.
Prof. Dr. Richat Abbas-Borhan, SBÜ Reşat Kaynar Toplantı Salonu’ndaki konferansta yaptığı konuşmada, sigara ve beslenme alışkanlığının kanser oluşumunda çok önemli bir etkisi olduğunu belirterek, sigaradan uzak durulması ve kalorisi yüksek gıdaları tüketmek yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi tavsiyesinde bulundu.
Obezite ve Tütün Kanser Nedeni
Kilonun da kanseri tetikleyen önemli faktörler arasında yer aldığına dikkati çeken Borhan, “Amerika’da kanser vakaları her geçen yıl artıyor. Bunun en büyük nedenleri arasında da obezite oranının yükselmesi geliyor. Önümüzdeki 2020-2030 yıllarına kadar obezite ve kanser vakasının artacağı öngörülüyor. Kilo problemi insan sağlığı açısından oldukça önemli bir tehlike. O nedenle dikkat edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Sigara kullanımının kansere yakalanma riskini ciddi bir oranda arttırdığını ifade eden Borhan “Sigara dumanı genetik yapıya zarar vererek, kanser oluşumuna sebep olur. Sigara dumanı akciğerlere çekildikten sonra, içinde bulunan kimyasal maddeler akciğerlerden kana geçer. Kan dolaşımına katılan bu kimyasal maddeler, vücudun en ücra köşelerinde bulunan hücrelere kadar ulaşabilir. Sigara dumanında bulunan kimyasal maddelerin yaptığı DNA hasarı direk olarak kansere sebep olabileceği gibi, genetik yapı üzerinde bulunan ve kanserden koruyucu bölgelerin de işlev görmesini engelleyebilir. Bu durumda, kanserden koruyucu mekanizmalar devreye giremez ve vücudu koruyamaz. Sigara tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedenidir. Sigara; dünyada ki kanser kaynaklı ölümlerin %25’inin direkt nedenidir” ifadelerini kullandı.
Kanser tedavisinde immüno onkoloji dönemi
Yakın gelecekte kanser tedavisinde immüno onkolojinin yaygın olarak kullanılmaya başlayacağını dile getiren Prof. Dr. Richat Abbas-Borhan şöyle devam etti: “ İmmüno onkolojiyi kansere karşı kişinin kendi savunma hücreleri ile mücadele etmesi olarak özetleyebiliriz. Yakın gelecekte bu alanda inanılmaz ölçülerde ilerlemeler olacağını düşünüyorum. Bilim dünyasında çığır açan bu yönteme ait 2014’te onaylı tek bir ilaç varken günümüzde melanomda 3, akciğer kanserinde 2, böbrek tümöründe 1 immüno-onkolojik tedavi ajanı kullanım onayı almış durumdadır.” dedi.
Konferansa, SBÜ Rektör Yardımcısı Sadrettin Pençe, SBÜ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi öğretim üyesi Doç.Dr. Mağfiret Abduveli ,SBÜ Patoloji Teknikleri ve Otopsi Yardımcılığı Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Neslihan Sayır ve öğretim üyeleri de katıldı.