Kemik Erimesi İlaçları Zan Altında…

 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nın açıklamasına göre, kemiklerin güçlenmesi ve kemik erimesinin engellenmesi için kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımında çok ciddi sağlık riskleri ortaya çıkabiliyor.

FDA’nın The New England Tıp Dergisi’nin internet sitesinde yayımlanan değerlendirmesinde milyonlarca kadının kullandığı Fosamax, Boniva ve Reclast gibi bifosfonat grubu ilaçların ne kadar süreyle kullanılması gerektiğine ilişkin tartışmaları da bir kez daha gündeme getirdi.

Kemik yıkımını önleyen güçlü bir ilaç grubu olarak bifosfonatlar uzun yıllardır milyonlarca kadın tarafından menopoz sonrası osteoporozun (kemik erimesi) tedavisinde kullanılıyor.

FDA’in değerlendirmesine göre bu ilaçların, 3 ila 5 yıldan uzun süre kullanıldıkları zaman nadir görülen ciddi yan etkileri olabiliyor. Bu yan etkiler arasında kemik kırıkları, özofagus (yemek borusu) kanseri ya da çene kemiği kırıkları bulunuyor.

Uzmanlar, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin bu açıklamasının birçok doktoru hastalarına reçete yazarken bir kez daha düşünmeye sevk edeceğini düşünüyor. FDA’in açıklamasında bir öneri getirmemesi ise tartışma konusu. “Bu ilaçların nadir de olsa görülen ciddi yan etkileri varsa kimlere ve ne kadar süreyle verilmeli” sorusu yanıt bulmuş değil.

Birçok doktor bu ilaçların yan etkileri sınırlı sayıda kişide görüldüğü için osteoporoz nedeniyle omurga kırıkları oluşma riski yüksek hastalarında ilaçları kullanmanın riskinin kullanmamaktan daha az olduğunu düşünerek reçete yazmaya devam ediyor. FDA ise hastaların yakından takip edilmesi gerektiğini ve uzun süreli kullanımın yarar yerine zarar getirdiği tespit edildiği takdirde ilaca son verilmesini öneriyor.

Kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra kemik erimesi hızlandığından menopozla birlikte kemiklerde yoğun şekilde incelme görülebiliyor. Bifosfonat grubu ilaçların bu yıkım sürecini yavaşlattığı biliniyor.

voanews