İstanbul Okan Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra Köten ile bağımsız pazarlama araştırma firması Design Research’ün ortak yürüttüğü Korona Virüs Gündem Araştırması bu süreçte günlük yaşantımızın ve algılarımızın nasıl değiştiğini ortaya koyuyor. Araştırma verileri büyük çoğunluğun, virüsün 21. yüzyıl insanına olumlu etkileri olacağına inandığını gösteriyor.
Türkiye’de hayat, tüketim ve algılar dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüs salgınından nasıl etkilendi?” sorusuna cevap arayan araştırma, öncelikli olarak günlük yaşantımızdaki rutinlerimizi yeniden şekillendirdiğimizi ve davranış değişiklikleri gösterdiğimizi tespit etti.
Vatandaşların %74’ü, ilk önlem olarak sosyal izolasyon uyguladı. Alınan ilk önlemlerde stoklama, kişisel temizlik vs. yerine %74 oranında sosyal izolasyonla ile ilgili önlemler dikkat çekiyor. Araştırmada eve kapanma %27, kalabalık alanlara gitmeme %19, kişilerle teması kesme %16 olarak verilendi.
Erkekler kişisel temizliklerine daha çok dikkat eder hale geldi
Kadınlar genel olarak önlem alma konusunda erkeklere kıyasla daha hassas davranıyor. Eve kapanma ve ev işlerinde yoğunluk kadınlarda daha çok öne çıkarken, kişisel temizliğe daha çok dikkat eder olma durumu erkeklerde daha yüksek. Bu da salgın öncesi kişisel temizlik konusunda erkeklerin, kadınlar kadar dikkatli olmadığını, ancak salgınla birlikte erkeklerin de bu hassasiyete kavuşup kişisel temizliklerine daha çok dikkat eder hale geldiğini gösteriyor.
35 yaş altı online TV izliyor
Evde daha çok vakit geçirilen bu salgın günlerinde en çok ekran karşısında (online/TV) vakit geçiriliyor ve el yıkama daha yoğunlukla yapılıyor.
Kadınlarda yemek pişirme/yeme; erkeklerde ise TV dizi/haber izleme davranışı daha fazla görülüyor.
Online TV izleme 35 yaş altında; TV’de haber izleme ise 45 üstü yaşta daha çok görülüyor.
Araştırma, bu dönemde, günlük hayatın koşturmacasında gözden kaçırılan şeylere daha çok odaklanılabildiğini gösteriyor. Biraz daha kendine dönme, yaşamı sorgulama ve kendi için bir şeyler yapma çabası göze çarpıyor.
Araştırma verileri büyük çoğunluğun, virüsün 21. yy insanına olumlu etkileri olacağına inandığını gösteriyor. En çok da kişisel hijyen (%74), sağlığa önem verme (%69) ve bilime önem verme (%65) noktalarında. Pozitif etkisi olmaz diye düşünenler ise sadece %2 oranında.
Her 10 vatandaştan 8’i Korona virüsün ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor
Konu ekonomiye gelince olumlu etkilerle ilgili inancın tersine döndüğü görülüyor. Her 10 vatandaştan 8’i Korona virüsün ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Bu da önümüzdeki dönemde hükümetin alacağı önlemler konusunda vatandaşların ne kadar hassas bir noktada olduğunun işaretlerini veriyor.