AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından hayata geçirilen “Kontrol Sende, Cevabı Gende” projesi, 2024 MediaCat Felis Ödülleri’nde “Hedef Kitle Odaklı Medya Kullanımı ve Topluluk Yaratma” kategorisinde ödüle layık görüldü.
 
Meme ve yumurtalık kanserlerine karşı farkındalığı artırmak için Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kontrol Sende Cevabı Gende” projesi “Hedef Kitle Odaklı Medya Kullanımı ve Topluluk Yaratma” kategorisinde Felis Ödülü’nün sahibi oldu.
 
Oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan’ın elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına alınan cevabigende.com adresinde yer alan anketler ile kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Web sitesinde ayrıca toplumu bu kanser türlerinin önemi konusunda bilgilendiren çarpıcı verilere ve kadınların en yakın ücretsiz meme kanseri taraması yaptırabileceği Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bilgilerine de yer veriliyor.
 
Aldıkları ödül hakkında değerlendirmede bulunan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Sağlığın hizmetine sunduğumuz yenilikçi ilaçlarımızla uçtan uca hasta yolcuğunda çözüm ortağı olmanın yanı sıra hastalık farkındalığının artırılması amacıyla da çalışmalar yürütüyoruz. Meme ve yumurtalık kanserleri ile mücadelede risk faktörleri ve erken teşhise dikkat çekmek için iş birliklerinin öneminin farkındayız. Bu amaçla, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’ne sağladığımız koşulsuz destekle hayata geçirilen ‘Kontrol Sende Cevabı Gende’ projesinin Felis Ödülü’ne layık görülmesinden dolayı son derece mutluyuz. Bu projeye inanan, emek ve destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. AstraZeneca olarak yenilikçi tedavi çözümleri sunmanın yanı sıra iş birliklerimiz ve farkındalık kampanyalarımızla topluma karşı olan sorumluluğumuzu da yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
 
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer ise şunları söyledi: “Meme ve yumurtalık (over) kanseri dünyada en sık rastlanan kanser türleri arasında yer almaktadır. Meme kanseri olgularının yüzde 5-10’unun ailesel olduğu bilinmektedir. Meme veya yumurtalık kanserine kalıtsal yatkınlık ile ilgili olduğu bulunan pek çok gen tespit edilmiştir. Bu genler içinde en önemlileri BRCA1 ve BRCA 2 genleridir. Söz edilen genlerde mutasyona sahip bireyler artmış meme ve yumurtalık kanseri riskine sahiptirler. AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile oluşturulan farkındalık kampanyası ile bu konudaki toplumsal bilinci artırmayı amaçladık. Projenin Felis ödülü alması bizi ziyadesiyle mutlu etti.”
 
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş da “Meme ve yumurtalık kanserleri kadınlarda sık görülen ve hayatı ciddi anlamda tehdit eden halk sağlığı sorunlarıdır. Ancak unutmayın kanser kaderiniz değil, sıradaki kişi siz değilsiniz. Kanseri gelişmeden önleyebilirsiniz. Bunun tek yolu farkındalıktan geçmektedir. Eğer yakın akrabalarınızda özellikle erken yaşlarda bu kanser türlerine yakalananlar varsa tıbbi onkologlara başvurun ve kanseri önleyin.” şeklinde konuştu.