- Novartis 2024 İlaca Erişim Endeksi (ATMI) raporunda üç basamak yükselerek en üst sıraya yerleşti.
- Endeks, Novartis’in araştırma ve geliştirme alanındaki liderliğini ve ürünlerin hastalara erişimi konusundaki yetkinliğini ortaya koyuyor; Novartis bu başlıklarda birinci sırada yer alıyor.
- Novartis’in sıtmaya yönelik erişim planları, düşük ve orta gelirli ülkelerde ürünlerin yaygın bir şekilde kayıt altına alınması ve birçok ülkede ürünlere erişimi artırmayı amaçlayan kapsayıcı iş modeli, sektör genelinde “En İyi Uygulama” olarak öne çıkıyor.
27 Kasım 2024 – Novartis, 19 Kasım 2024 tarihinde yayınlanan 2024 İlaca Erişim Endeksi (ATMI) raporunda birinci sırada yer alarak dünya genelinde ilaca erişimi iyileştirme konusundaki liderliğini vurguladı.
Her iki yılda bir yayınlanan endeks, dünya çapındaki en büyük 20 araştırma odaklı ilaç şirketini, ilaçlara, aşılara ve tanı yöntemlerine erişimi geliştirme çabaları açısından değerlendiriyor. Endeks, bu değerlendirmeyi 113 düşük ve orta gelirli ülkede 81 hastalığı kapsayan çalışmalar üzerinden yapıyor.
Rapor, özellikle Novartis’in bulaşıcı olmayan hastalıklar ve sıtma, Chagas hastalığı ve dang humması gibi hastalıklar alanındaki lider portföyünü ve Ar-Ge süreçlerinin ileri aşamasında yer alan ürünler için geniş kapsamlı erişim stratejilerini öne çıkarıyor. Raporda öne çıkan en iyi uygulamaların yarısının Novartis tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.
Novartis CEO’su Vas Narasimhan, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “2024 İlaca Erişim Endeksi’nde birinci sırada yer almamız, yenilikçi ilaçların, insanların nerede yaşadıklarından bağımsız olarak, ihtiyaç duyanlara ulaşmasını sağlama konusundaki temel taahhüdümüzü yansıtmaktadır. Şirketimizin tarihinde ilaca erişim her zaman önceliklendirdiğimiz bir konu oldu ve bunu Ar-Ge aşamalarına en erken evrelerinden itibaren entegre etmenin yollarını aramaya devam ettik. Halk sağlığı alanında kariyerine başlayan bir hekim ve bilim insanı olarak, Novartis gibi araştırmacı şirketlerin hastalara tedavi sunmadaki farkını ilk elden gördüm. Erişime yönelik açığı kapatmak için sektör olarak daha yapacak çok işimiz var, ancak belirtmeliyim ki bu sonuç, hastaların hayatlarını iyileştirmek ve uzatmak için tıbbı yeniden tasarlamaya kendini adamış 70.000’den fazla çalışanımız ve iş ortaklarımız sayesinde gerçekleşti.”
Novartis, 2023 yılında dünya genelinde tedavileriyle 284 milyon hastaya ve erişim inisiyatifleriyle 33,2 milyon hastaya ulaştı. Rapor, Novartis’in bu başarıyı nasıl elde ettiğini ve erişim inisiyatiflerini şu şekilde gösteriyor:
- Şirket genel stratejisine entegre edilmiş kapsamlı ilaca erişim stratejileri ve Ar-Ge sürecinde ileri aşamada yer alan öncelikli ürünlerin tümü için erişim planlarının oluşturulması
- Yenilikçi ürünlerin düşük ve orta gelirli ülkelerde geniş ölçekte tescili ve birçok düşük gelirli ve en az gelişmiş ülkede erişimi artırmak için kapsayıcı bir iş modelinin uygulanması
- Sıtma ürünlerinin hastalara erişim planları için en iyi uygulama örneği
- İhmal Edilen Hastalıklar İçin İlaçlar Girişimi (Neglected Diseases Initiative) ile Etiyopya’da visseral leishmaniasis (kala-azar hastalığı) için klinik araştırmaların birlikte ilerletilmesi
Novartis Küresel Sağlık Başkanı Lutz Hegemann, açıklamasında şu ifadeleri paylaştı: “Tıbbi yeniliklere geniş ve kapsayıcı erişimi sağlamak, sürdürülebilir bir iş modeli olarak pozitif etkimizi en üst düzeye çıkarmanın temel bir parçasıdır. Bu endeks, kaydettiğimiz ilerlemenin bir göstergesi olsa da bu yolculukta yapılacak daha çok şey var. Novartis olarak, geliştirdiğimiz her yenilikçi tedavinin, ihtiyaç duyan herkes için erişilebilir olmasını sağlamak adına paydaşlarımızla çalışmaya kararlıyız.”
İlaca Erişim Endeksi Hakkında:
İlaca Erişim Endeksi (ATMI), İlaca Erişim Vakfı (ATMF) tarafından gerçekleştirilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde ilaçlara ve sağlık hizmetlerine erişimi artırmak için ilk 20 araştırma temelli ilaç şirketinin performansını ölçen ve iki yılda bir yayınlanan bir endekstir. ATMI’ye ek olarak, Novartis, yatırımcı kararlarına bilgi sağlayan diğer Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) derecelendirmelerine de katılmaktadır; bunlar arasında CDP, Sustainalytics, ISS, ESG ve MSCI bulunmaktadır. İlaca Erişim Vakfı, 2003 yılında kurulmuş, bağımsız kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Vakfın amacı, düşük ve orta gelirli ülkelerde sağlık hizmetlerine ve temel sağlık ürünlerine erişimi artırmak için şirketleri teşvik etmek ve harekete geçirmektir.