Novo Nordisk, Kocaeli Üniversitesi ile AR-GE Protokolü İmzaladı.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dünya ilaç devi Novo Nordisk’in Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile ARGE işbirliği anlaşması imzalamasının, sanayi-üniversite çalışmaları açısından önemli olduğunu ifade etti.Türkiye’nin, doğal kaynakları kullanarak yeteri kadar gelişemeyeceğini, bilimsel çalışmalarla dünyada ön plana çıkacağını kaydeden Bakan Ergün, “Bizim zengin kaynaklarımız, doğal kaynaklara dayanamayacak, insana dayanacak.” dedi.

Kocaeli Üniversitesi ve diyabet alanında öncü bir firma olan dünya ilaç devi Novo Nordisk arasındaki, bilimsel araştırma, geliştirme ve ARGE faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla uzun süreli işbirliği protokolü, KOÜ rektörü Sezer Şener Komsuoğlu ve Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Şebnem Avşar Tuna tarafından imzalandı. Bu kapsamda, Novo Nordisk tarafından Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bir ARGE ofisi kurulacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, düzenlenen programda yaptığı konuşmada, yapılan protokol ile üniversite sanayi işbirliğinin bir aşamasının gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak için çaba sarf ettiğini belirte Bakan Ergün, Türkiye’nin ucuz iş gücü yerine, bilimsel çalışmalarla ön plana çıkmaya çalıştığını belirterek, “Bizim zengin kaynaklarımız, doğal kaynaklara dayanmayacak, insana dayanacak. İnsanın zihinsel gücüne dayanması lazım. Rekabeti, bilimde ararsak bulabiliriz. Zenginliği doğal kaynaklarda ararsak çok zor. Ucuz enerji de ararsak Nasrettin hocanın, anahtarı bodrumda kaybedip gün ışığında aramasına benzer. Bilim gerçekten bizim aklımızı açabilecek bir unsur.” dedi.

Bakan Ergün, 2007’den bu yana 90’a yakın işletmenin ARGE merkezi kurduğunu kaydetti. Ergün, bu işletmelerin ARGE merkezlerinde 12 binden fazla kişinin çalıştığını söyledi ve bu kapsamda, ARGE çalışmasını Kocaeli Üniversitesi’ne kurma kararı alan Novo Nordisk’i kutladı. Ergün, şirketlerin merkezlerini İstanbul’a taşıdığını, İstanbul’un geleceğini yatırım merkezi olarak görüldüğünü kaydetti. Bakan Ergün, “İstanbul, geleceğin merkezi. Türkiye’deki gelişmeler, birçok firmanın merkezini Türkiye’ye taşımasına imkan veriyor. Ülkemize geldiğiniz, operasyon merkezi olarak Türkiye’yi seçtiğiniz için teşekkürler.” diye konuştu.

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Tuna da şirketin, dünyanın her yerinde araştırma merkezi olduğunu söyledi. Yatırımların büyük kısmını, uluslararası alana yönelttiklerinin bilgisini veren Tuna, yatırımların üçte birlik bölümünün ABD ve Avrupa’ya yapıldığını, ancak bunun değiştiğini, yatırımların Orta Doğu’ya doğru kaydığını ifade etti.

“ARGE ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ”

ARGE çalışmalarının, iyi fikirlerin ortaya çıkması adına önemli olduğu vurgusunu yapan Nova Nordisk Ulslararası Operasyonlar ARGE Başkan Yardımcısı Mr Ole Molskov Bech ise bazen tesadüfi iyi bilgilerin oluştuğunu ancak bilimsel çalışmalar için bilginin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Araştırma konusunda Novo Nordisk olarak deneyim sahibi olduklarını belirten Bech, şirket olarak klinik çalışmalar için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirterek, “Ortak amacı nedeni ile bu iş birliği çok iyi olacak. Şirketim adına klinik çalışmaları adına elimden geleni yapacağım. Bilim düzeyi çok yüksek bir ülke. İyi bir ortam. Diyabete karşı bu küçük bir adım olabilir ama Novo Nordisk ve Kocaeli Üniversitesi için dev bir adım. Bu iş birliğinin iyi olacağını düşünüyorum. Başarılı olmasını ümit ediyorum. 10 yıl sonra bu fikirlerin olduğunu göreceğimizi ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

KOÜ Rektörü Komsuoğlu da Türkiye’deki bilimsel çalışmaların hızla arttığını ifade etti. Dünya’da üniversitelerin eğitim dışında, ülke ekonomilerine ciddi katkılar sağladığını belirten Komsuoğlu, Türkiye’nin büyük üniversiteleri ile yarış içerisine girdiklerini, başarılı olmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini dile getirdi.

CHA