Sağlık Verileri AİFD’de…

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından kurulan ”Veri ve Analiz Merkezi”, sağlık ve ilaç sektörüne ait istatistiksel verileri, kaynaklarıyla birlikte web sitesinden sunuyor.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından kurulan ”Veri ve Analiz Merkezi”, sağlık ve ilaç sektörüne ait istatistiksel verileri, kaynaklarıyla birlikte web sitesinden sunuyor.

Dedeman Otel’de yapılan tanıtım toplantısında konuşan AİFD’in Sağlık Politikaları ve Sistem Araştırmaları Müdürü Dr. Yalçın Kaya, Türkiye’de sağlık sektöründe veriler konusunda çeşitli sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Dr. Kaya, AİFD olarak sağlık ve ilaç sektöründeki verileri araştırıp, yüzlerce veri setinden oluşan verileri topladıklarını ve sağlık ve ilaç sektörüne ait verileri, ilgili alıcılara ortak bir veri alanında sunmayı amaçladıklarını belirtti. Veri Merkezine AİFD’nin web sitesinden (www.aifd.org.tr) ulaşılabiliyor.

Ulusal ve uluslararası kaynakları kullandıklarını, kaynağı olmayan ve izin alınamayan veriyi yayınlamadıklarını belirten Dr. Kaya, verilerin aylık olarak güncelleneceğini, bu hizmetin akademisyenlere, araştırmacılara, basın mensupları ve ilaç sektörü çalışanlarına çok yararlı olacağına inandıklarını söyledi.

Verilen bilgilere göre, ”Veri ve Analiz Merkezi”ndeki, demografik ve sosyoekonomik göstergeler bölümünde, yaş gruplarından doğum oranlarına, düşük oranlarından bağımlı nüfusa kadar yaklaşık 30 kategoride veriler yer alıyor. Sosyoekonomik göstergeler bölümünde ise işsizlik oranından okuryazarlığa, sigortalılardan üniversiteye kayıt oranlarına kadar farklı alanlarda bilgiler bulunuyor. Ekonomik göstergeler bölümünde de GSMH, kişi başına milli gelir, büyüme göstergeleri, sağlık hizmetleri göstergelerinde ortalama yaşam sürelerinden sağlık davranışlarına, kişisel ve biyolojik faktörlere kadar birçok veri bilgisi aktarılıyor.

Sağlık ekonomisi, ilaç endüstrisi, alkol ve tütün kullanma oranları, sağlık personelinin sektöre dağılımı, sağlık ve ilaç harcamaları, ilaç pazarının büyüklüğü gibi birçok alandaki dokümanlar taşınabilir dosya formatında indirilebiliyor. Veriler grafiklerle de destekleniyor.

Kaynak bölümünde de örneğin TÜİK, OECD, BMI, BCG analizleri gibi kaynaklar veriliyor.