Teknolojik gelişimin ve toplumdaki değişikliklerin global sağlık sistemine etkilerine ilişkin düzenlediği yarışma ile geleceğin projelerini arıyor.
Siemens Sağlık, Sağlık Hizmetlerinin Geleceği sloganıyla, teknolojik gelişimin ve toplumdaki değişikliklerin global sağlık sistemine etkilerine ilişkin düzenlediği yarışma ile geleceğin projelerini arıyor.
Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin 28 Kasım’a kadar başvurabileceği yarışmada, jürinin değerlendirmesi sonucunda beğenilen 10 çalışmanın sahibi, Almanya’da gerçekleştirilecek kampta, dünyanın değişik ülkelerinden seçilen öğrencilerle Siemens’in uzmanlarıyla birlikte yenilikçi projeler üzerinde çalışma imkanını bulacak.
”Yaratıcı Ol” sloganıyla yapılan ilk yarışmada, ”Genç Yaratıcı Öğrenci Ödülü”nü kazanan 28 yaşındaki elektrik-elektronik mühendisi Kerim Kara, yaptığı açıklamada, Bilkent Üniversitesinden mezun olduktan sonra ODTÜ’de biyomedikal mühendisliği masteri yaptığını, aynı zamanda da Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde çalışmaya başladığını söyledi.
Kara, burada girişimsel radyoloji bölümünde doktorlarla birlikte beyin anjiyografi uygulamaları sırasında kullanılabilecek ve doktorun tedavi karar mekanizmalarını destekleyecek yazılımlar ve donanımlar geliştirmek üzere çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Türkiye’de tıbbi görüntüleme teknolojileriyle ilgili çalışan birçok mühendis, doktor ve öğrencinin bulunduğunu, Türkiye’nin bu konuda görünür kılınması gerektiğini vurgulayan Kara, bu düşünceden hareketle Siemens Sağlık’ın düzenlediği ”Yaratıcı Ol” yarışmasına katılmaya karar verdiğini kaydetti.
Kara, yarışmaya tüm dünyadan 200’den fazla öğrencinin başvurduğunu dile getirerek, Türkiye’den yarışmaya finalist olarak katılan tek kişinin kendisi olduğunu aktardı.
Yarışmaya gönderdiği anjiyografi ve ultrason görüntüleme ile ilgili proje özetinde, teknik detaylardan ziyade, projenin ne gibi faydalarının olduğunu yazdığını anlatan Kara, ”Finalist olarak seçildikten sonra, hiçbirimiz yarışmaya gönderdiğimiz fikirler üzerinde çalışmadık.
Siemens Sağlık’ın iş birimleri tarafından sağlanan projeler vardı. Bize, hayata geçmesi daha kolay, gerçek sorunlar üzerinde çalışma fırsatı sundular. Almanya’daki üç aylık kampta finalistler olarak birbirimizle yarışmak yerine ekipler halinde belli projeler üzerinde birlikte çalıştık. Siemens’in ar-ge personeliyle, inovasyon yöneticileriyle birlikte çalışıp onlarla tartışma imkanlarımız da oldu” şeklinde konuştu.
Kerim Kara, üzerinde çalıştıkları projede, farklı görüntü kaynaklarının bilgilerini tümleştirmeyi amaçladıklarını, böylece doktorun karar mekanizmalarını iyileştirmeyi ve tedaviye fayda sağlamayı hedeflediklerini anlatarak, kamp sürecinde fiziki modeller üretme, bunu diğer çalışmalardan farklılaştırma ve prototip üretme fırsatı bulduklarını kaydetti.
Yarışmadan önemli kazanımlar elde ettiğini ifade eden Kara, şunları söyledi:
”Türkiye’de doktorlarla, mühendisler birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak yine de ürün geliştirme ve üretim süreçlerinin bir şekilde dışında kalıyoruz. Yarışma sayesinde, bizim şimdiye kadar dışında kaldığımız süreçte nelerin olup bittiğini görme fırsatım oldu. Uluslararası ve disiplinler arası bir ortamda çalışmak çok faydalıydı. Yarışma ve kamp sayesinde, artık Türkiye’de tıbbi görüntüleme teknolojileri alanındaki ar-ge faaliyetlerine destek vermek üzere kendimi daha donanımlı hissediyorum.”
Kara, yarışmaya başvurmadan önce Siemens ile görüşmeler yaptığını belirterek, yarışmada finalist olmasının işe alınmasında etkili olduğunu, kamp dönüşü Siemens Sağlık’ta göreve başladığını ifade etti.
Yeni yarışma
Kerim Kara, bundan sonraki süreçte yeni yarışmaya katılacaklara destek vereceğini dile getirerek, ”Bunu, sadece bir mühendislik yarışması olarak görmemek lazım. Yeni yarışmanın konusu ‘Sağlık Hizmetlerinin Geleceği’, burada sosyal bilimler bölümlerdeki arkadaşların da birikimine ihtiyaç duyuluyor.
Dolayısıyla sağlık sektörüne ilgi duyuyorlarsa bu fırsatı kaçırmasınlar. Bunu, sadece para ödülü, Almanya’da üç aylık kamp olarak görmemek lazım. Bunun ötesine geçen kazanımlar elde edilebiliyor, Siemens’te çalışmak gibi…” diye konuştu.
Yarışmaya katılmak isteyenlerin, proje özetlerini içeren başvurularını, 28 Kasım’a kadar yapmaları gerektiğini dile getiren Kara, Almanya’daki kampın ise Şubat-Nisan aylarında gerçekleştirileceğini kaydetti.
Kara, jürinin uluslararası üyelerden oluştuğunu, Türkiye’den de bir üyenin bulunduğunu aktararak, bütün projelerin global bir değerlendirmeden geçtiğini belirtti.
Türkiye’de Almanya’daki gibi üniversitelerle Siemens AG arasında ar-ge iş birlikleri kurmayı amaçladıklarını anlatan Kara, ”Böylece Türkiye’ye bilgi akışının önünü açmak ve Türkiye’nin de artık dünyada bu platformlarda daha görünür olmasını sağlamak istiyoruz. Buna ilişkin çalışmalarımız olacak” dedi.