Bilimsel bilgi iletişiminin öneminin bilinciyle hareket eden Sabri Ülker Vakfı, bu amaçla hayata geçirdiği “Beslenme ve Sağlık İletişim Programı”nı bu kez tıp fakültesi öğrencileri ve sağlık profesyonellerinin hizmetine sundu.
Tıp fakültesi 4-5-6. sınıf öğrencileri, uzmanlık eğitimi devam eden tıp fakültesi mezunları ve hemşirelerin beslenme bilimi konusundaki gelişimine katkı sağlamak için düzenlenen Medikal Klinik Beslenme ve Sağlık İletişim Programı’nın ilki, 7-8 Aralık 2019 tarihinde İstanbul’da Demiroğlu Bilim Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Birçok farklı üniversitenin tıp ve sağlık bilimleri fakültesinden 400 katılımcı ile düzenlenen programda alanında uzman bilim insanları hastalıklar ve beslenme ilişkisinin temel prensiplerini aktardı.
Katılımcılar, Türkiye’nin tek uluslararası akredite programından Avrupa Beslenme ve Gıda Bilimi Topluluğu (Society Of Nutrition and Food Science) tarafından sertifikalandırıldı.
Kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle sürdürülebilir projelere imza atan Sabri Ülker Vakfı, bu çerçevede hayata geçirdiği Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı’nı üniversitelere taşıdı. Sabri Ülker Vakfı, bu önemli projeyi tıp fakültesi öğrencilerine ve sağlık çalışanlarına beslenme bilimi ve bilimsel bilgi iletişiminin temellerini aktararak halk sağlığının geliştirilmesine katkı sunmak hedefiyle gerçekleştirdi.
Farklı üniversitelerin tıp fakültelerinde eğitimlerine devam eden 4-5-6. sınıf öğrencileri, hemşireler, uzmanlık eğitimi devam eden tıp fakültesi mezunlarından oluşan 400 kişilik geniş bir katılımcıyla gerçekleştirilen “Medikal Klinik Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı”nın ilki 7-8 Aralık günleri arasında İstanbul’da Demiroğlu Bilim Üniversitesi’nde düzenlendi. Türkiye’nin ilk uluslararası akredite “Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı” olan programda eğitimleri, ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettiren bilim insanları verdi.
Halk en çok hekime güveniyor
Sabri Ülker Vakfı’nın toplumda beslenme ve sağlık alanında yaşanan bilgi kirliliğine dikkat çekmek üzere hayata geçirdiği “Sağlıklı Beslenme Bilgisi için Kullanılan Kaynaklar ve Bu Kaynaklara Güven 2018” araştırması, toplumun yarıdan fazlasının sağlıklı beslenme konularıyla ilgili en çok konusunda uzman hekimlere güvendiğini ortaya koymuştu. Toplumun doğru bilgiyi edinmesinin halk sağlığı için ne kadar kritik bir rol taşıdığının bilinciyle hareket eden Sabri Ülker Vakfı, bu bağlamda sağlık profesyonellerinin hastayla bilimsel ama anlaşılır iletişim kurabilmesi açısından gelişimine de katkıda bulundu.
Eğitimler iki gün boyunca devam etti
Programın ilk gününde gıda güvenliği, makro ve mikro besinler, sağlıklı beslenme, beslenme psikolojisi , metabolik sendrom, diyabette beslenme, diyetler gibi birçok konu ele alındı. İkinci günde ise kronik böbrek hastalıklarında beslenme, gıdalar, popüler diyetler gibi konular masaya yatırıldı. Program, İletişim Bilimleri Enstitüsü Kurucusu Prof. Dr. Ali Atıf Bir moderatörlüğünde düzenlenen ve katılımcılara beslenme alanındaki bilimsel bilgileri hasta-danışan ilişkileri de dahil olmak üzere kamuoyuna bilimsel çerçevede aktarma konusunda deneyim kazandırmayı amaçlayan bir atölye çalışması ile tamamlandı. Eğitimin ardından katılımcılar, Almanya’nın önde gelen beslenme ve gıda bilimi topluluğu Avrupa Beslenme ve Gıda Bilimi Topluluğu (Society Of Nutrition and Food Science) tarafından verilen sertifikayı almaya hak kazandı.
Eğitim alanında önde gelen isimleri tarafından aktarıldı
Medikal Klinik Beslenme ve Sağlık İletişimi Programı’nda öğrencilere eğitimleri Hohenheim Üniversitesi Biyolojik Kimya ile Beslenme ve Gıda Güvenliği Bölüm Başkanı Prof. Hans Konrad Biesalski, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.H. Tanju Besler; Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şeniz Ilgaz, Prof. Emel Özer, Oxford Brookes Üniversitesi Araştırma Görevlisi Prof. Julian Stowell, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Temel Yılmaz, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İrfan Erol, Demiroğlu Bilim Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Tevfik Ecder, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Kubilay Karşıdağ, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) Gıda Sağlık Bilimleri Kıdemli Müdürü Dr. Joanna Kaniewska ve Debrecen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Diana Banati tarafından verildi.