“Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü” kutlanıyor.

 

James Lind’in 20 Mayıs 1747 tarihli ünlü çalışmasından yola çıkılarak, birçok ülkede Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü kutlanıyor.

SAKDER (Sözleşmeli Araştırma Kuruluşları Derneği)‘e bu alanda yaptığı çalışmalar ve söz konusu Gün’ün de ülke gündemine girmesini sağladığı için teşekkür ediyoruz. SAKDER tarafından yapılan açıklamada “Klinik Araştırmalarla ilgili pozitif farkındalık yaratılması, ülkemizin bu alanda her anlamda hak ettiği yere ulaşması için SAKDER’in paydaşlarla birlikte gönüllü bir taraf olduğunu belirtmek istiyoruz” dendi.

 

SAKDER BİLGİLENDİRME YAZISI

ULUSLARARASI KLİNİK ARAŞTIRMALAR GÜNÜ

Her yıl 20 Mayıs’ta (ve/veya yakın günlerde) dünya genelinde Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü kutlanmaktadır. Kutlamanın çıkış noktası, bu alandaki ilk bilimsel çalışma olarak kabul gören James Lind’in 20 Mayıs 1747 tarihinde başladığı iskorbüt hastalığı için farklı tedavileri karşılaştırdığı kontrollü klinik çalışmayı anma ve klinik araştırmaların önemini vurgulama amacıdır (www.jameslindlibrary.org).  İskorbüt 1700’lerde ölümcül bir hastalıktı ve tedavi konusunda birbiriyle çelişen pek çok görüş mevcuttu. Lind 1747 yılında önerilen 6 tedavi yöntemini karşılaştıran bir çalışmaya girişti. İskorbütlü tüm hastalara da aynı yiyecekler verildi ancak çeşitli ürünlerle desteklendi (elma suyu, sirke, deniz suyu, hindistancevizi, portakal, limon gibi). Sadece altı gün içinde asitli meyveler alan hastalarda iyileşme görüldü. Bu durum Lind’in asitli meyveler ile iskorbüt hastalığı arasında bir bağlantı kurmasını sağladı.  

Bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü, klinik araştırmaların dünyada sağlık ve iyilik halini nasıl geliştirebildiğinin anlatılması ve sağlık için araştırma yapmanın önemine dair farkındalığın arttırılmasına destek olma amaçlarını taşır. Hastalar ve hekimler arasındaki ortaklıkların yüksek kalite araştırma için ne kadar hayati olduğunun altını çizer.

Klinik araştırmanın gerçekleştirilmesi tek bir ülkeyle sınırlı kalmaz ve bu nedenle araştırmaların kalitesini arttırmak ve araştırmaları kolaylaştırmak için uluslararası organizasyonlar ve iletişimler söz konusudur. Ülkeler arasındaki klinik araştırmaların iletişim ve koordinasyonunun geliştirilmesi hastaların ihtiyaçlarına daha iyi karşılayan daha başarılı araştırmaları beraberinde getirir. Bu noktadan da hareketle kutlamalar gerçekleştirilirken iletişim temelli faaliyetler, toplantılar ve tartışmalar bu Gün’ün merkezini oluşturmaktadır.

Gün, çeşitli ülkelerde ilgili kuruluşlarca kutlanmaktadır. ECRIN (European Clinical Research Infrastructures Network) ve The Cochrane Collaboration’ı söz konusu Gün için her yıl çeşitli faaliyetler düzenleyen başlıca kuruluşlardandır. ECRIN şu ana kadar her yıl başka bir Avrupa ülkesinde organizasyonu düzenlemiştir. Bu yıl Dublin’de ECRIN tarafından düzenlenen kutlamada, klinik araştırmada yanlılık, hasta-ilişkili çıktı ölçüleri, Helsinki Bildirisi’nin gelecek revizyonu gibi konular ele alınacak.

SAKDER

Klinik Araştırmalarla ilgili pozitif farkındalık yaratılması, Ülkemizin bu alanda her anlamda hak ettiği yere ulaşması için SAKDER’in sizlerle birlikte gönüllü bir taraf olduğunu belirtmek istiyoruz.