Her yıl 28 Nisan tarihinde Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınamak ve bu soruna dikkat çekmek için anılan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” vesilesiyle açıklamalar yapan DoktorTakvimi Ülke Müdürü Hakan Türkoğlu, Beyaz Kod verilerine göre yılda ortalama her gün bir sağlık çalışanının şiddete uğradığını, DoktorTakvimi olarak sağlıkta şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yakın zamanda bir kampanya hazırladıklarını ve bundan sonra da çalışmalara devam edeceklerini söylüyor.
28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü, Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından alınan bir kararla 2012 yılından bu yana sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesi için farkındalık oluşturmak; sağlık çalışanlarının çalışma güvenliğini ve mesleki saygınlıklarını korumak; şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar getirilmesini savunmak; hasta ve hekim ilişkilerinde karşılıklı saygı ve anlayışın önemini vurgulamak amacıyla anılıyor.
Sisteminde 200 binden fazla hekim ve uzman profili bulunan, hastalar ve sağlık araştırması yapan kullanıcılar ile sağlık profesyonellerini bir araya getiren DoktorTakvimi Ülke Müdürü Hakan Türkoğlu, bu özel gün vesilesiyle de sağlıkta şiddete dur demeye devam edeceklerini belirtiyor.
Yakın bir zaman önce, Tıp Bayramı vesilesiyle web sitesi ve sosyal medya hesaplarında “404 Aradığımız Doktora Ulaşılamıyor!” farkındalık videosuyla “Sağlıkta Şiddete Dur Diyelim!” çağrısı yaptıklarını söyleyen Hakan Türkoğlu, “Tüm dünyada ve Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet giderek artış gösteriyor. Beyaz Kod verilerine göre, yılda ortalama her gün bir sağlık çalışanı şiddete uğruyor. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları sendikası Sağlık-Sen’in 2022 Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre, sağlık çalışanlarının yüzde 82,3’ü iş yerinde şiddetle karşılaşma endişesi yaşadıklarını belirtiyor. 2 bin 124 sağlık çalışanının yüzde 67,3’ü meslek hayatları boyunca en az bir kez herhangi bir şiddet türünü tecrübe etmiş; yüzde 71,8’i iş yerinde şiddete tanıklık etmiş. Araştırma sonucuna göre her dört sağlık çalışanından biri ne yazık ki fiziksel şiddete maruz kalmış. Oysa pandemide de tecrübe ettiğimiz gibi sağlığımızı, bilimin de desteğiyle hekimlere ve tüm sağlık çalışanlarına borçluyuz. Dolayısıyla bu farkındalığı oluşturmamız çok önemli” dedi.